Archive for the ‘kawin…’ Category

Aku Melihat Dunia…

26102008(005)

Tahniah my frenz….Ingat x pasal kwn aku yg baru kawin ‘LYNNDA MARTOPO’…itu nama gelaran yg aku bg jerk…die dh dpt baby….cute little baby chinese mix k…comel tol baby-baby ni kan…hmmm so cute…aku letak jerk la gmbar die yer…

Dhani topo Comel kan…mata ikut mak…baby mmg comel…name die MUHAMMAD DHANI aper ntah ader lagi…hes so cute…geram aku tgok…dilahirkan tanggal 25 Aug 2009 di Hospital Besar, Melaka…nampaknyer dh jd makcik ler aku…

11092009

Suke gambar ni…die nampak comel sgt n mata besar kuyu jerk ikut mata mak…cian die pernah terken flu gara-gara aku cium die …sory sayang yer…cik shiela x sengaja…die suke mencebik…like his mother…suke wat mulut…comel kan…

Dasar lelaki…pandai mengecewakan!!!

Aku nk wat entri kali ni mcm diari ckit…  aku punyer suke r kan….blog aku suke suki aku r…hehehe   

18 Dis 2008 
12:59 pm(kat opis aku)

     Semalam, balik umah aku bawa balik majalah kwn aku (yg disedekahkan oleh kwn aku yg len kpd kwn aku yg seopis….har har har  ) mcm ni al-kisahnye, dh sampai umah mandi, tengok berita ckit, then aku pun masuk bilik…lepak2 men kucing pastu aku terfikirkan majalah tu…aku pun khusyuk baca punyer baca punyer bace…sampai ke satu page yg menarik perhatian aku untuk teruskan bacaan pd page yg bertajuk SUAMI MEMINTA WANG JIKA MAHU BERCERAI” mase baca tajuk tu la aku terniat untuk melangsungkan mata aku ni…untuk tahu aper yg seterusnyer…kirenyer ni luahan dr seorang isteri tentang suaminyer…jgn mudah untuk korg wat terjemahan dulu…itu baru tajuk…biar aku citer yg selanjutnyer…  

     Macam ni,   kenapa seorang lelaki yg bergelar suami minta wang sekiranyer si isteri nk bercerai walhal yang membuat onar si suami…okey, mayb bila si suami terus terang cakap nak kahwin lagi 1 si isteri xboleh nak terima? mungkin jugak la kan…tp dalam kondisi berumah tangga bukan ker seharusnyer kejujuran itu penting…  sedih aku biler terkenangkan nasib kakak tu…isteri yg boleh menerima untuk poligami (aku mmg salute tp nmpaknyer aku bukanlah salah sorg dr mereka yg baik hati ni…  ) memang dorg akan dapat payung emas nanti…sume tau pasal benda ni kan…tp macam ner plak klu si suami kawin senyap2…bawak lari g thailand konon kawin kat sane…cintala konon, sayang punyer pasal, jodoh la konon, sy nak tolong janda la konon, piraaahhhhh…….abis tu aper guna isteri kat umah…  maner janji2 manis yg dulu…awak sorang jerk sayang…poodaaaaacittt!!!! Aku bukan nk cakap sume lelaki same mcm ni…tp kaum2 lelaki di luar sane btol x klu sy katakan yg kebanyakan sume mcm ni…lelaki maner yg xder keinginan nk kawin banyak kan…melainkan ader yg berfikir kewangan xmencukupi tp niat tetap ader…cume xkesampaian tol x!!!!  

     Dalam kes kakak ni, suami dia kawin secara senyap2 kat thailand sane mase dia sedang dalam pantang kelahiran anak no.3…bayangkanlah..si isteri menunggu, si suami sedang suka ria raikan perkahwinan dia agaknyer…aper sekelumit perasaan xtimbul ker dalam hati…  aku sedih ader org yg mcm ni yg cube amik kesempatan atas kebaikan seorang wanita…mungkin juga ni salah satu dugaan dari-Nya untuk kakak tu…wallahualam…  manusia ni memang pelbagai ragam…

     Bila si isteri pula cube tuk menerima walau hati ni xmungkin…tp difikirkan jugak untuk anak2 walau ukan kerelan dari hati…  …Jeritan memang dh xmemadai…benda dh jadi nk wat mcm ner…nk xnk cube terima tp tu lah org ckp kiter memang xbleh nk menipu diri kiter…kakak tu pun cube untuk mendapatkan jalan penyelesaian…(walaupun yg ni aku xbaper nk setuju…tp aku xberada kat tempat die so aku xpasti aper aku wat klu aku kat tempat die…perkara yg samekah? or aku akan…  ) mungkin penceraian adalah yg terbaik untuk kakak ni(walaupun bertambah lg janda kat dunia ni…  ) yg peliknyer wajarkah seorang suami menuntut duit a.k.a wang dr seorang isteri biler si isteri meminta cerai…bukannyer ckit mintak RM45,000 plak tu…giles ker aper….rase cam nak hempuk jerk…  dh la yg buat onar tu lelaki…biler si isteri dh xtahan nk mintak cerai die mintak duit plak lg…saper yg patut bg saper ni…

     Kemungkinan jugakla…kakak ni pun mayb ader salah coz die ader ckp sejak die tau yg suami die kawin lain mase die dlm pantang tu…  die terus xdpt nk terima…die tanyer suami die nape wat mcm ni…kemudian, die minta penjelasan rasenyer pastu die mintak supaya suami die ceraikan pompuan tu…(ni pun 1, dh tau kawin ngan laki org xterfikir agaknyer nnti benda yg same berlaku pd die balik..hishhhh….  )korg jgn nk ckp pompuan lebih ramai dr lelaki plak ek…tu aku pun tau…close that topic..!! back to topis asal ok…mungkin xpatut jugak la akak tu suh laki die ceraikan pompuan tu tp semua ni kn xkan terjadi klu si suami tu xgatal or benda ni dibawa berbincang…si suami cakap plak die xkan ceraikan si isteri walau aper pun yg berlaku begitu juga ngan isteri yg ke 2…  dah la kawin lari…dasar lelaki memang xcukup dengan 1…ikut nafsu jerk…  geram aku…

      Sampai mase isteri minta dilepaskan…si suami bg alasan nk duit coz katernyer umah yg die bina atas tanah isteri die tu rugi kalau die xdapat duduk kat situ…so, die nak mintak ganti rugi…lelaki macam ni memang memalukan kaum Adam…  xtau malu dh dibuat onar…umah yg isteri dengan anak2 tinggal pun die nk mintak ganti rugi…(jgn korg nk tanyer aku pasal benda ni boleh ker x coz aku bape mahir benda2 macam ni ok…  )

Apakah yg diperlukan dalam rumah tangga kalau kepala keluarga sendiri xpandai untuk mengawal aper yang berlaku…bukankah kepala keluarga tu sepatutnyer mendapatkan sebarang perbincangan dengan isteri walau dengan anak sekali pun…macam maner keluarga itu hendak aman kalau kepala keluarga sendiri yang bg ajaran yang salah…benda ni akan jadi ikutan, bila anak dewasa aper yg pernah die lihat masa kecil itulah yang akan dipraktikkan…mulalah nak salahkan si tu la si ni la…tuding sane tuding sini…inilah dunia…  
p/s>>sebagai lelaki tolonglah berfikir dulu sebelum benda macam ni berlaku dlm rumah tangga anda…
p/s2>>sebagai isteri juga amiklah sebagai iktibar…kiter pun kene pandai main peranan juga…

*PEACE NO WAR*

                                                                                                                                                                                                                    

Sahabatku Kawin…

Remember…ari tu kan aku der post psl member aku kawin so yg ni sambungan la kirenyer coz ri tu gambar x siap lg…hari ni aku update blog aku termasuk sekali ngan gambar-gambar n aper yg berlaku at that day…

*MY BEST FRENZ WEDDING*…cayalah….haha…(^_^)!!!

image

 

Perkataan 4ever tu xnmpk la plak…tp xperkorg mesti tau punyer kn…yg xnmpk tu alamatnyer die anak…hahaha….men2 jerk r…ok aku nk citer serba sikit psl time wedding ni la…1st of all, wahhh huhu…mcm ni time tu peh memang kulam kubat ckit ar…tunggu pak andam sampai lambat setengah jam xclap aku…bygkan la time nikah kul 10 smpinya kul 9 bape ntah luper plak gue…tp yg pasti majlis perkahwinan ni merupakan majlis yang paling ceria yang pernah aku turut serta…aper xnyer, penuh ngan macam2 ragam tu nnti kiter citer kat bwh ok…1 

 0009

 

 cun x…cun kan…yg ckp xcun tu kene ckp cun jugak…aku xnmpk tp Dia nmpak…wakaka…dh siap dh lynn…cantik kwn aku…jgn puji lebih2 terangkat plak kang..oopps dh jd bini org yer kwn2…time ni la yg aku kesal…ader ker pak imam suh aku kuar patutnyer kn ker leh dgr klu nk sain bagai ker ape2 ker…geram btol aku time ni tau…hishhh

19

 Time ni cian pengantin lame gak la tunggu pak andam siapkan pengantin pompuan td…huhu…His name is Danish but i like to call him Aiman walaupun xder kene ngena…dh terbiasa ngan name tu…boleh kater die ni pgkat abg ipar pd gue la coz my best frenz lynn tu tua setahun..ahakss jgn marah ek lynn…aku mmg muda punn… HEHEHE…By d way, mak mertua pun panggil pengantin laki Aiman walau xder kene ngena gak…ader ler kesahnyer korg ni lorat…

20

 Satu penantian time ni xdpt aku bayangkan…aku tanyer lynn aper perasaan die then jawapan die terasa satu tanggungjawab yang menanti yang dtg terus bertimpuh atas bahu yang harus dikendong walau aper jua keadaan pun…pehh mase tu perasaan aku 1 jerk, ko memang betol2 dah sedia lynn…aku doakan…  sayu aku…

21

2

Ini die situasi nikah time tu…berdebar2 lynn tunggu kat belakang aku yg pengapit ni pun berdebar gak inikan die kan…Alhamdullillah…Aiman dpt wat dengan hanya 2 lafaz jerk walaupun die chinese tapi xbermakna die xleh wat…oh lupa nk bgtau…my frenz kawin ngan chinese yer kwn2…tapi xnmpk mcm cine kan aku tau xpyh ckp…wakaka…ayah pengantin yg nikahkan…tengok genggaman tu…

3141

 

 

 

 

 

 

 

Selesai semuanyer sudah…selamat dinikahkan…aminn…57  8

  9

22

 

 

 

 

 

 

 Semuanyer dh selesai…dr penyerahan mas kahwin hingga btal air semayang…batal air semayang pakai rantai…pilihan pihak pengantin kan…time ni syahdunyer aku tengok….

23

24

 

 

 

 

 

  

Sayang yer….aaaa sayanggg sangat kan…hehe…dah2 jom tengok sesi mintak ampun maaf dipinta jom jom…!!!!! kat bawah ni jom…

 Mase ni wahhh very d sad u know…hik hik hik…salam MAK pengantin…  16132

 

 

 

 

 

 

  151

Aduhhh…tangan tu camkan yer tu tangan aku tu…wakakaka  nak interframe jugak aku ni….hehehe…tapi sesi ngan ayah pengantin xder gambar plak ler…ngan abg2 pengantin pun same…tapi sesi ngan adik beradik pompuan ader…LET’S GO!!!>>>171

1st.nilah kakak di tangga paling atas>>

 

 

 

 

25

<<2nd.ni plak kakak ditangga ke2..wah mcm menang anugerah plak…  

 

 

26

 

3rd.Ni kakak beliau yg ke3 atas…bg kakak2 la xtermasuk abg…okess..ader selingan ni purple tu aku yer..wakaka  

 

 

 

27

 

<<4th.ni adik beliau yg bongsu…tok sah duk ader hati nk kenal na…die xlayan nnti kang…  wakakaka….

 

 

Kat bwh ni aku nk selitkan selingan gambar2 bertauliah ckit…kang2 la aku wat entri mase sanding…ni kalau bebanyak kang wat naya jerk bukan men panjang plak langsung xkuar gambar naya jerk…

 284  

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekali dorg posing maut…amikkk…wakaka

Jap2…ader selingan jap…td ngan kakak2 ek…ni ngan mak beliau plak n makcik…    331

Ni kisah orang2 kuat plak…purple(aku ler tu) ngan fadillah…peh tanpa fadillah xtau aper aku nk wat…pengapit x bertauliah ler katerkan…   

 321

 352 

313

 

 

 Ok…skang ni aku tamatkan kisah tentang pernikahan…bersambung ke entri seterusnyer bg kisah untuk bersanding plak ok…huuu lega rasenyer… 

 TO BE CONTINUED…

*waiting….*

kawan aku kawin lagi…kali ni sahabatku…

Dah lame rasenyer aku x hapdate blog aku ni….xper la aku pun bosan ni…aku nk kctau ckit ari tu member aku kawin lg 26/10/08…huuuu bestnyer kawin (nak tawin nak tawin…hehe) dh jd mak dara ler die…aku nk kongsikan pengalaman aku ngan korang serba ckit yer….

Ntah nape kan…mase tu aku dtg umah die kul 8 aku dh ade kat umah die tau…(besaler aku kn org penting…pengapit katekan…hehehe). mase tu bz mcm aku plak yg nk kawn selaku PA kpd member aku ni terkejar ke sana ke sini tp xper aku puas hati coz she’s my best frenz beb….my best frenz wedding so i need to make her wedding perfect right…tibela mase tuk nikah dlm kul 10 lebih ar time tu…aku pun bawakla die duk kat depan sementara ayahnyer tgah nikahkan future husband anaknyer (selaku abg ipar la coz my best frenz ni tua setahun dr aku…wlupun xbanyak bezanyer tp tetap nk nmpk muda tu huhu…!!!!) ni aku selitkan gambar sat ar….(alamak member aku x bg ar…)

mase ni aku dpt rase perasaan die coz die tunduk n biler die dengar yg nikah tu dh sah kater member aku “seakan2 tersentak dgn pelbagai tanggujawab yg akan die hadap” (maklumlah die kawin ngan chinese lor…tp bukan itu jerk maksudnyer tanggungjawab sbg future wife) kater member aku “semua tu dtg sekali seakan2 memberitahu yg die sudah ader kerjaya yg baru dlm hidup die bukan hanyer pd diri sendiri but pd suami pd keluarga die…” aku terasa yg betapa mulianya seorg wanita yg berkahwin tu korg nk tau nape aku pk mcm tu…coz for me, its a miracle as a woman kami memerlukan sesuatu dlm hidup n dlm hidup kami biler dh ader keluarga sendiri itu merupakan satu daripada aper yg diharapkan untuk melengkapkan kami sbg wanita n for me jugak bile dh jd seorg IBU itu lebih melengkapkan lg diri kami sbg wanita….(bilala sampai time aku plak ek…amin…(^,^))

So, skang aper yg aku nk sampaikan kat cnie….wahai lelaki2 sekalian kat luar sane yg bakal jd suami or dh pun jd suami hargailah isteri2 anda…aku bukan nk harapkan satu kepujian sebab menyokong wanita dan ambil kesempatan ni kerana aku merupakan seorang wanita…korg pklah sendiri yer….nape mesti aku katakan seorang isteri tu mesti dihargai masing2 boleh pk sendiri coz masing2 dikurniakan akal cume care pemikiran dan penyampaian jerk yg lain…

bye all…..

p/s : ini hanyer ape yg aku nk sampaikan… blog aku yer x…hehe…