Posts Tagged ‘adat kehidupan’

Dasar lelaki…pandai mengecewakan!!!

Aku nk wat entri kali ni mcm diari ckit…  aku punyer suke r kan….blog aku suke suki aku r…hehehe   

18 Dis 2008 
12:59 pm(kat opis aku)

     Semalam, balik umah aku bawa balik majalah kwn aku (yg disedekahkan oleh kwn aku yg len kpd kwn aku yg seopis….har har har  ) mcm ni al-kisahnye, dh sampai umah mandi, tengok berita ckit, then aku pun masuk bilik…lepak2 men kucing pastu aku terfikirkan majalah tu…aku pun khusyuk baca punyer baca punyer bace…sampai ke satu page yg menarik perhatian aku untuk teruskan bacaan pd page yg bertajuk SUAMI MEMINTA WANG JIKA MAHU BERCERAI” mase baca tajuk tu la aku terniat untuk melangsungkan mata aku ni…untuk tahu aper yg seterusnyer…kirenyer ni luahan dr seorang isteri tentang suaminyer…jgn mudah untuk korg wat terjemahan dulu…itu baru tajuk…biar aku citer yg selanjutnyer…  

     Macam ni,   kenapa seorang lelaki yg bergelar suami minta wang sekiranyer si isteri nk bercerai walhal yang membuat onar si suami…okey, mayb bila si suami terus terang cakap nak kahwin lagi 1 si isteri xboleh nak terima? mungkin jugak la kan…tp dalam kondisi berumah tangga bukan ker seharusnyer kejujuran itu penting…  sedih aku biler terkenangkan nasib kakak tu…isteri yg boleh menerima untuk poligami (aku mmg salute tp nmpaknyer aku bukanlah salah sorg dr mereka yg baik hati ni…  ) memang dorg akan dapat payung emas nanti…sume tau pasal benda ni kan…tp macam ner plak klu si suami kawin senyap2…bawak lari g thailand konon kawin kat sane…cintala konon, sayang punyer pasal, jodoh la konon, sy nak tolong janda la konon, piraaahhhhh…….abis tu aper guna isteri kat umah…  maner janji2 manis yg dulu…awak sorang jerk sayang…poodaaaaacittt!!!! Aku bukan nk cakap sume lelaki same mcm ni…tp kaum2 lelaki di luar sane btol x klu sy katakan yg kebanyakan sume mcm ni…lelaki maner yg xder keinginan nk kawin banyak kan…melainkan ader yg berfikir kewangan xmencukupi tp niat tetap ader…cume xkesampaian tol x!!!!  

     Dalam kes kakak ni, suami dia kawin secara senyap2 kat thailand sane mase dia sedang dalam pantang kelahiran anak no.3…bayangkanlah..si isteri menunggu, si suami sedang suka ria raikan perkahwinan dia agaknyer…aper sekelumit perasaan xtimbul ker dalam hati…  aku sedih ader org yg mcm ni yg cube amik kesempatan atas kebaikan seorang wanita…mungkin juga ni salah satu dugaan dari-Nya untuk kakak tu…wallahualam…  manusia ni memang pelbagai ragam…

     Bila si isteri pula cube tuk menerima walau hati ni xmungkin…tp difikirkan jugak untuk anak2 walau ukan kerelan dari hati…  …Jeritan memang dh xmemadai…benda dh jadi nk wat mcm ner…nk xnk cube terima tp tu lah org ckp kiter memang xbleh nk menipu diri kiter…kakak tu pun cube untuk mendapatkan jalan penyelesaian…(walaupun yg ni aku xbaper nk setuju…tp aku xberada kat tempat die so aku xpasti aper aku wat klu aku kat tempat die…perkara yg samekah? or aku akan…  ) mungkin penceraian adalah yg terbaik untuk kakak ni(walaupun bertambah lg janda kat dunia ni…  ) yg peliknyer wajarkah seorang suami menuntut duit a.k.a wang dr seorang isteri biler si isteri meminta cerai…bukannyer ckit mintak RM45,000 plak tu…giles ker aper….rase cam nak hempuk jerk…  dh la yg buat onar tu lelaki…biler si isteri dh xtahan nk mintak cerai die mintak duit plak lg…saper yg patut bg saper ni…

     Kemungkinan jugakla…kakak ni pun mayb ader salah coz die ader ckp sejak die tau yg suami die kawin lain mase die dlm pantang tu…  die terus xdpt nk terima…die tanyer suami die nape wat mcm ni…kemudian, die minta penjelasan rasenyer pastu die mintak supaya suami die ceraikan pompuan tu…(ni pun 1, dh tau kawin ngan laki org xterfikir agaknyer nnti benda yg same berlaku pd die balik..hishhhh….  )korg jgn nk ckp pompuan lebih ramai dr lelaki plak ek…tu aku pun tau…close that topic..!! back to topis asal ok…mungkin xpatut jugak la akak tu suh laki die ceraikan pompuan tu tp semua ni kn xkan terjadi klu si suami tu xgatal or benda ni dibawa berbincang…si suami cakap plak die xkan ceraikan si isteri walau aper pun yg berlaku begitu juga ngan isteri yg ke 2…  dah la kawin lari…dasar lelaki memang xcukup dengan 1…ikut nafsu jerk…  geram aku…

      Sampai mase isteri minta dilepaskan…si suami bg alasan nk duit coz katernyer umah yg die bina atas tanah isteri die tu rugi kalau die xdapat duduk kat situ…so, die nak mintak ganti rugi…lelaki macam ni memang memalukan kaum Adam…  xtau malu dh dibuat onar…umah yg isteri dengan anak2 tinggal pun die nk mintak ganti rugi…(jgn korg nk tanyer aku pasal benda ni boleh ker x coz aku bape mahir benda2 macam ni ok…  )

Apakah yg diperlukan dalam rumah tangga kalau kepala keluarga sendiri xpandai untuk mengawal aper yang berlaku…bukankah kepala keluarga tu sepatutnyer mendapatkan sebarang perbincangan dengan isteri walau dengan anak sekali pun…macam maner keluarga itu hendak aman kalau kepala keluarga sendiri yang bg ajaran yang salah…benda ni akan jadi ikutan, bila anak dewasa aper yg pernah die lihat masa kecil itulah yang akan dipraktikkan…mulalah nak salahkan si tu la si ni la…tuding sane tuding sini…inilah dunia…  
p/s>>sebagai lelaki tolonglah berfikir dulu sebelum benda macam ni berlaku dlm rumah tangga anda…
p/s2>>sebagai isteri juga amiklah sebagai iktibar…kiter pun kene pandai main peranan juga…

*PEACE NO WAR*

                                                                                                                                                                                                                    

Advertisements