Posts Tagged ‘arah’

Tempek…

222763771_cf0c58ad49
Hijau…
Aku selalu teringin…
Teringin duduk berehat di bendang…
Bermain ngan pacat tapi aku xboleh…
sebab aku geli…
Tapi aku xpernah berhenti berangan…
Duduk di bawah pondok yg usang…
Melihat ke bendang yg menghijau…
Ada burung berkicau…
Ada  orang-orang…
Ada sekelumit ketenangan kegembiraan keheningan…
Keunikan jauh di dalam yg xdapat aku ungkaikan…
Tapi aku tak mampu untuk menghijau…
Memberikan ape yg mampu sawah berikan…
Menjadi beras memberi kekenyangan…
Aku hanya mampu untuk mencuba…
Memberikan kegembiraan kepada mereka…
Menjadi tempat mereka mengadu…
Meminjamkan bahu kepada mereka…
Aku mampu melakukan itu…
Aku mampu menjadi tempat mereka berharap…
Aku yang mahukannya…
Hijau…
Seronoknya kalau hidupku umpama sawah…
Yang menunggu masa untuk layu…
Setelah memberikan manfaatnya…
Aku teringin sangat nak duduk depan sawah…
Meringankan mataku yg semakin layu…
Meringankan hatiku yg gusar…
Berkelah di bawah pondok usang…
Mampukah aku mendapatkannya…!!!

arah…tujuan…teruskan…pastikan…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

satu memori yg menyimpan penuh tentang satu tujuan hidup…yg bermain di kepala ape yg aku nk jd bile dh besar nnti…sesuatu yg membuatkan aku terfikir mcm maner la nanti agaknye ek…itu ayat yg besa aku dgr dn tu jugak ayat yg selalu bermain kat kepala kiter kan…fikirlah sendiri…kekadang kesunyian tu satu ketenangan pd diri aku…tp kdg2 kesunyian tu jugaklah yg membunuh aku cuma terpulang pd aku nk tafsirkan ape tu…mcm tu jugak ngan korg…ape ayat yg terlintas kat kepala korg sekarang ni…jgn tipu aku klu korg ckp xder pape…hehehe masing2 simpan…perasaan aku biler tgok gmbar ni kekadang sedih kekadang tu ader rase nk jd kanak2 balik jerk…nk wat aper yg aku x pernah wat dulu…aku nk imbas semuanyer…aku nk patah balik kat zaman aku tinggalkan kwn baik aku mase kecik2 dulu…hmmm ape boleh buat…kenangan tetap kenangan it will never turn back…i need it as a picture in my life but mayb it’s not a picture but it’s a memory!!!!never ends…