Posts Tagged ‘best friend’

Pindah Rumah Baru

Semalam 20 Januari 2010….Nampak gayanya rumah lame dh boleh pindah ke rumah baru…di bawah kelolaan Pelise@ariyako@org  pindah rumah baru best memang best tp besala ene kemas rumah baru wat tu wat ni…tukar tu tukar ni…banyak benda lagi….dpt free saper x suke…thanxx tu ariyako.org…kerana memberi pelise tuk berblog lebih sakan lagi…hehehe….ok…berblog tetap berblog…tp macam besela…aku ni kan poyo sikit so kalau berblog tu ikut mood la katakan…hehehehe….akan kucuba memberi blog yg lebih rancak or maybe luscious sikit…agar tampak lebih femini….wahahahaha xd maknanyer….!!!

>>>>BLOG BARU PELISE.ARIYAKO.ORG 

2Bulan 13Hari

Semalam 17/01/2010, aku jumpa die dh kat PULAPOL…hmm rindu terubat sudah…besela kan…tp yang ciannyer die gelap sungguh hampir2 aku xkenal saper die….seb baik ader kawan aku ikut die la yang cam maner 1 JOY….kat sane jaga diri bebaik k….sebelum ni xpernah iron baju dh kene berdikari kan…sume2 dh kene wat sendiri….xp sabar sikit jerk lagi…skang ni tinggal 2 bulan 13 hari jerk lagi….sabar k yanggg…shiela sentiasa doakan syg tabah hadapi segala mungkin dugaan…aminnn….
p/s>>gambar tertinggal la...xp nnti dpt jerk pic aku terus upload kat sini...wat kenangan masa silam...hmmm

Pesanan Seorang Rakan…Iqra’

Sekadar menyampaikan. …… Pesanan terbaik dari seorang rakan….aku dapat dr blog Isuhangat.Net

Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau. Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.
Pertama,
kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.
Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, s urah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.
Ketiga,
surah Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’ . Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.
Pertama,
kekuatan minda Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.
Kedua,
kekuatan hati Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik..
Ketiga,
kuat fizikal Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya .
Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut. Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..
Iqra’…..!
Take a break……. .meditate. ..3 minutes & calm your mind…
Recite 3x : 1. Katakanlah (wahai Muhammad); ” (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; 2. “Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat; 3. ‘Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; 4. “Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya”.
Setelah baca , kongsikan artikel ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda. Wassalam .

Email memancing Maybank2u

Aku saje letak entri yg aku baca dari sebuah blog famous n KREDIT TO  Isuhangat.Net…Aku rasa entri cukup bagus tuk tatapan semua orang tuk tujuan keselamatan kepada sesiapa yg menggunkan khidmat online bank mcm Maybank2U, Cimbclicks, PBEbank, EONBank, BSNonline, aper lg yer….tu jerk la yg aku rajin pastekan…

Xnak citer banyak just bace n amik tau psl benda2 macam ni k xpecially to all of u who use online bank…Just for info n knowledge…

Susulan dari post di isuhangat sebelum ini, http://www.isuhangat.net/2009/12/09/maybank2u-jangan-suka-suka-klik/  dan saya terbaca di sebuah blog mangsa bahawa Maybank2u tidak boleh buat apa-apa walaupun mangsa sudah mendedahkan identiti pencuri lahanat cyber tu dan walau pun sudah buat laporan polis. Ini bermakna kalau sudah terkena, peluang nak dapat balik duit kita yang kena kebas tu tu memang nipis.

Kepada semua pengguna perbankan internet hati-hati dengan email phising Maybank2u. Saya  dapat email ini semalam dan hari ini ibarat pencuri yang tak takut dosa tu semakin berani ‘memancing’. Jangan salah klik – sekali tersalah klik bermakna duit anda akan terbang melalui pelayaran data melalui media tertentu terus ke akaun pencuri cyber ni.

Tajuk Email : IMPORTANT – URGENT CONFIRMATION 
Nama Sender : Maybank Berhad (kununn)

Bagaimana nak mengenal email phising ini?

1. Untuk pengguna gmail, setiap kali anda mendapat email dari Maybank,CIMB dan mana-mana bank lah. Klik “show detail”

Apabila sudah show detail anda akan mendapat tahu alamat email penghantar yang sebenar
untuk kes ini, alamat email ialah : info@a1alerts11.com ( confirm bukan dari Maybank2u)

penipuan internet maybank2u

Link yang diberi: http://www.statem2unow.com/Message.html (confirm bukan dari maybank2u). Macam mana nak detect? Untuk pengguna Mozilla Browser, hanya klik kanan – copy link adress dan pastekan ke notepad ke tapi jangan paste di URL Bar browser anda!

2. Jika anda sudah pasti email tersebut ialah email phising , apa yang perlu kita buat ialah untuk pengguna gmail, klik reply –> pilih Report phising

Apabila saya cuba mengesan tuan punya domain perompak cyber ini;

west-may2u.com , domain ini telah didaftar dengan hosting luar negara iaitu godaddy.com dan telah dilaporkan sebagai SCAM dan tiada detail mengenai tuan punya owner ini

Perbankan melalui internet sebenarnya adalah selamat tetapi pengguna Maybank2u, cimb clicks, bankislam.biz dan sebagainya , sedikit ilmu pengetahuan IT adalah diperlukan selain dari tahu delete cookies dan file, kita mesti tahu ilmu email phising ni.

Sebarkan…

 

p/s>>ingat korg sume amik tau gak psl benda ni tau..jgn wat leka 
takut kiter plak yg terkena nanti...BERHATI-HATI K GUYS....!!!

Fairuji Tag Aku…ampes

Fairuji Tag Aku

adakah anda suka blogging? kenapa?

suke..tp jarang2 blogging dah pun…siap nak tau lorat r ko!!!

blog siapa yang selalu anda sekodeng? nyatakan 5.

Wajib ker aku kene bgtau…blog ko r saper lagi…pastu blog aeropama, Extremist Thinker, najib, zyraxoxo…tp aku ader 6 wei wahaha lagi 1 Jaja…

adakah anda menginginkan seseorang dalam hidup anda? yang boleh menyayangi anda sepenuh hati? dan siapakah orang itu?

mesti r ader…die la saper lagi..hehe malulah!!!kepoh r ko nk tau…

taken or single? mane lebih bagus.

stakat neh single tp hati dh di ‘taken’…

pernah tak cinta anda tidak dibalas?

ntah aku pun xtau…yg skang ni dibalas…b4 ni pun dibalas tp aku tolak…cam ner tu?!!

ciri-ciri idaman gf/bf anda? nyatakan 5.

  1. lawak

  2. poyo (xpoyo xbest)

  3. phm aku

  4. layan peel aku

  5. rendah diri..(ni of course)

Alhamdulillah dh dpt dh pun…

pada umur berapakah anda merancang untuk berkahwin?

ikut2 25 tp xsedia lg ar…tanggungjawab besar tu…

nak berapa anak?

blom kawin xterfikir pun lagi…nnti dh fikir aku gtau…

5 orang yang tak bertuah ingin anda tag:

  1. kesemua

  2. yang

  3. baca

  4. tag

  5. ini

Hah…hebat aku kan….huhu jawab ek sume…jangan lari aku tau korg nyer IP ek…

Nescafe pahit aku…

Semua bloggers wat entri pasal selamat tinggal 2008….tp aku, len plak citer mule2 mmg la aku pun nk jugak wat entri selamat tinggal 2008…selamat datang 2009 or selamat dtg azam baru…tp nk wat cam ner azam aku belum tercapai so terpaksa la sambung ke tahun 2009…xdapat la aku wat entri tu…lagipun, aku xtau aper yg nk ditulis nk diperah otak aku ni psl aper yg berlaku kat 2008 kot…aper xnyer, dlm setahun ader 365 hari dalam 1 hari ader 24 jam…1jam ader 60 min, dalam 1 min ader 60sec plak… dihitung didarab ditambah di di di di sume la.. jadi ler mcm ni dlm 60 min plak ader 3600sec…dalam tempoh aku mengharungi tahun 2008 ni…mcm2 yg berlaku dlm 1 min tu…bukan aku jerk korg pun same…pikir2kanlah yer!!! itu baru 1 min dalam sehari blom dikirekan lg pengiraan sec dlm 24 jam=1hari tu…rase2nyer xperlu aku nyatakan kat cnie korg pun pandai2 belaka kirelah sendiri…xder masenyer aku nk buka entri pengiraan plak kat cnie…banyak cantik muke aku…(cantik ker…tunggu org puji lambat pujilah sendiri wakakaka!!! )…mcmc2 berlaku dlm hidup aku…pahit/manis/masam/kelat dan yg sewaktu dengannyer…pendek citer segala perasa yg digunakan kat dunia ni lah bercampur gaul dlm minuman nescafe yg aku minum selalu tu dicampur ngan rase nikmat yg xterkata plus dgn perasaan yg kucar-kacir tika menyedut/menghirup ke mulut aku tu…korg bayangkanlah sendiri!!!itulah die nikmat hidup aku…tp rasenyer aper yg aku kecap dlm harungi 2008 ni belom puas aku nikmati…banyak yg aku harap blom tercapai…(tetibe rase pahit plak nescafe yg aku minum ni… )dhlah…mls aku nk citer klu citer sampai biler pun xabis…so biarlah aku simpan dlm periuk nasi kat dapur yg tengah rendam ngan air tu tuk ilangkan segala lebihan nasi yg melekat kat periuk tu…aku nk ucapkan semoga korg berjaya mencapai impian n azam korg tahun 2009 ni k n bukan pd korg jerk tp pd diri aku jugak la….

POHON KEMAAFAN!!!

  • aku nk mohon maaf kalau aku xsengaja tersakitkan hati terkecilkan hati terlantangkan suaraku yg merdu bak burung gagak ni…segala ter lah senang citer…
  • yg ni aku nk mohon maaf coz aku tau mmg aku ader wat slh secara xsengaja…aku sedar manusia ni xperfect aku pun same, aku mmg patut minta maaf tp aku xtau mcm ner…nk kater aku xckp aku dh ckp tp nmpknyer berkesan or x ntahlah xtau nk ckp…yg pasti aku dh ngaku silap aku mmg aku tau mereka2 ni perlu amik waktu tuk fikirkan samaada nk memaafkan aku or nk biarkan benda ni berlalu mcm tu jerk…banyak aku nk ckp sebenarnyer tp xperlulah nk nyatakan kat cnie cukuplah sekadar mereka2 ni yg bace entri aku ni tau n terpulanglah pade korg2 sume k…aku terima andai ini yg terurat…
  • yg ni aku nk minta maaf pd bes frenz aku a.k.a opismate aku, aku xpasti mungkin aku ader wat salah jugak ngan die aku terkecilkan hati die…terbuat die rase nk mengamuk ngan aku ker…lynn i’m so sorii…klu aku der wat slh…mungkin aku leka berchat bagai td pg…aku tau ko marah aku psl tu kan…aku nk ckp ngan ko tp nmpknyer biler tgok muke ko mcm nk terkam jerk…aku xjd nk ckp…so aku harap sgt ko masuk entri ni…aku tau aku mmg xpatut wat mcm tu pg td…time keje keje kan…aku minta maaf k… jgnla masam2 lg topo…………………… BUNGA ni khas aku paste tuk ko…aduhhh sahabat xpernah aku mcm ni ar…giler tol!!!!kawannn soriiii!!!!~

Adoiii…!!!

wallpaper6pc8Adoii….
penat dh la wei…rase2 kalau sesaper kat cnie yg terasa hati ngan aku…aku xtau nk ckp ape dh…but pliz la ni dh kali keberapa dh aku minta maaf…aku akui aku salah kalau itu boleh memuaskan hati tp tujuan aku bukan nk langgar janji bukan nk kecoh or kepoh…itu mmg bukan aku…aku sedar k benda dh berlaku mmg xleh patah balik but ape lagi aku nk wat ni spy dpt puaskan hati ko…udah2lah tu…aku dh la xreti nk pujuk org…oooo kawan aku oii….im so sori la dude!!!!!~ really2 sori laaaa…~~~
heee…xtau dh nk ckp aper…memang dh buntu ni…tahap gaban king arthur ar org ckp senang citer…aku dh terima balasan k…klu nk diam gak nk menjauhkan diri gak ok la xper la…aku pun xsuke nk ckp lebih2 lagi nyampah plak kang susah jugak tambah lg 1 masalah tol…terpulang la dude aku terima jerk…
Anyway, thanx dude coz pernah jd kwn aku…banyak ko dh ajar aku n aku belajar dr kesilapan aku…aku hargai persahabatan antara kiter…thank u so much…
Cukupla sampai cnie…aku hargai persahabatan jangka pendek mcm ni…