Posts Tagged ‘hidup’

Pesanan Seorang Rakan…Iqra’

Sekadar menyampaikan. …… Pesanan terbaik dari seorang rakan….aku dapat dr blog Isuhangat.Net

Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau. Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.
Pertama,
kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.
Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, s urah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.
Ketiga,
surah Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’ . Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.
Pertama,
kekuatan minda Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.
Kedua,
kekuatan hati Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik..
Ketiga,
kuat fizikal Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya .
Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut. Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..
Iqra’…..!
Take a break……. .meditate. ..3 minutes & calm your mind…
Recite 3x : 1. Katakanlah (wahai Muhammad); ” (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; 2. “Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat; 3. ‘Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; 4. “Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya”.
Setelah baca , kongsikan artikel ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda. Wassalam .

Cool x Cool

Hari ni aku saje jerk nk kecoh2 kan gambar2 buatan….kuangkuangkuang  Model gambar ni ramai….Antaranyer, IALAH   

Babe Lynn Topo…!!!

Cutest Ajimxxx….hehe nephew aku la….

 Nephew gak…Mamat Poyo title die…  

 

Ni aku dan Dia…heppp jgn banyak tanyer…!! RINDU die…hmm~


Tuan Rumah blog ni la….

p/s>>jgn banyak tanyer…

p/s>>>jgn banyak komen…

p/s>>>>tengok ajer sbb ini entri masa bosan…

Nak wat masuk sendiri yer…CoolPhoto.Me

Kesunyian…

Teman ku gambar

Teman ku sebentuk cincin

Teman ku ayat-ayat nyerr

Teman ku bayangan suaranyerr

Teman ku hadiah pemberiannyerr

Teman ku sepotong ayat yg berharga dari nyerr

Sunyi nyer hati ini diri ini hari ini saat ini

Sunyi tanpa bunyi panggilannyerr

Sunyi tanpa suara darinyerr

Sunyi sebentar hidup ini

Jangan selamanya begini

Jangan jauhkan dirinyerr dariku

Jangan hilangkan hatiku darinyerr

Jangan hilangkan AKU di hatinyerr

Jangan Jangann Jangannn…..

Dengan izinMU ku pohon simpatiMU…..

Aku Melihat Dunia…

26102008(005)

Tahniah my frenz….Ingat x pasal kwn aku yg baru kawin ‘LYNNDA MARTOPO’…itu nama gelaran yg aku bg jerk…die dh dpt baby….cute little baby chinese mix k…comel tol baby-baby ni kan…hmmm so cute…aku letak jerk la gmbar die yer…

Dhani topo Comel kan…mata ikut mak…baby mmg comel…name die MUHAMMAD DHANI aper ntah ader lagi…hes so cute…geram aku tgok…dilahirkan tanggal 25 Aug 2009 di Hospital Besar, Melaka…nampaknyer dh jd makcik ler aku…

11092009

Suke gambar ni…die nampak comel sgt n mata besar kuyu jerk ikut mata mak…cian die pernah terken flu gara-gara aku cium die …sory sayang yer…cik shiela x sengaja…die suke mencebik…like his mother…suke wat mulut…comel kan…

Hati Dan Raya

Wlaupun bulan pose skang ni…bosan tetap bosan…Sampaikn semalam entah aper sakit aku g jalan sengsorang kat MP g shopping sengsorang but nothing to buy…aku biol sekejap…ronda2 lagi sengsorang lagi…haiiiiiiii xbek mengeluh kan…ader yg ckp pendek umur lak…no luck la…but not me i dun believe all dat thing…
BeWaRe…aku skang dlm keadaan huru hara n i dun noe y i can be like dis…kat maner2 aku g pun xtentu arah aku…last2 semalam yg boleh ceriakan aku just kwn aku o-are….thanx beb…sempat aku kol ko tanyer bz ker x ko teman aku g minum celoteh2 bagai kan…
Tetibe jerk rase cam x sabarnyer nk raya….tahun ni special sgtttt…tu yg xsabar nk raya tu…yg aku huru hara tu semalam ari ni dh ok…chilll kuikuikui!!!!
Bersawang ker ko blog….sori r aku bosan r xd mood r nk updatekan ko…so wait for my very very very veryyy gud mood pastu nnti aku kembali k….
Wahhh…tahun ni baju raya aku cantik….tahun2 yg lalu xrasa sgt nk raya…tahun ni plak melonjak2 perasaan nak raya tu…hehe…aderla….rahsia….k r cau….nnti2 aku ader idea aku update la…klu x menanti la yer…blogku…mmmuuuaaaaaaaahhhh….miz ya….

 

p/s tuk fairuji…ko ni tido lagi ker….ngantuk bebenor ker aper…

p/s tuk kwn aku lynda martopo…ciumkan babe tuk aku topo….rindu ko….

p/s tuk BF gue…biler ler nk berbuka sesame ni…

Alasan

kuningAlasan…alasan…alasan…aku dh bosan asyik dgr alasan…naper aku rs cam aku jerk yg kene…aku rs x adil…serius sgt aku rs cam aku down sgt2 aku lemah aku rs cam nk meloloskan diri ke satu ruang yg dalam sgt yg jauh yg aku xjumpa sesaper pun…aku buntu…aku hilang arah…semakin buruk plak yg jd lain yg diharapkn lain yg ditunjukkan…ini petanda tuk aku kecewa ker…petanda yg menguji tahap kesabaran ketabahan kekuatan kesungguhan dia pd aku…
Ya Allah, aku alpa dengan dunia-Mu dan kini aku memohon kekuatan dari-Mu…aku mmg insan yg lemah yg x layak memohon ape2…aku insan yg sentiasa memerlukan bantuan dari-Mu…tunjukkan aku jalan yg BENAR…berikan aku petunjuk Aminnnnnn…..

Keajaiban di peperangan Gaza

Aku terkedu biler bace artikel ni dari blog Isuhangat…Buat pedoman kita…yakinlah sesungguhnya Allah sentiasa bersama mujahid palestin..
jangan terikut-ikut kata2 orang munafik yg mereka berpecah & lain2 fitnah.
yang berpecah adalah manusia2 hipokrit bertopengkan pejuang!!!

Allah-hu-akbar…

Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:

Peristiwa 1

Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan
memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah
yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa 2

Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3

Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4

Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik!
Allahu Akhbar!

Peristiwa 5

Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

Peristiwa 6

Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, “Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?”, lalu baginda menjawab, “Aku mahu berperang di Gaza !!!”.
MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?

Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui.
Allahu Akbar!!!

Perang 22 hari di Gaza akhirnya dimenangi oleh Islam mengalahkan tentera Israel yang lebih ramai, peralatan yang canggih serta bantuan serangan dari udara dan laut. Kini usaha dan tenaga ditumpu kearah membina semula infrastruktur Gaza yang musnah. Dalam masa yang sama penduduk Gaza
bercerita tentang karamah (keramat) yang berlaku sepanjang Jihad tersebut. Ini membangkit lagi keimanan dan semangat mereka untuk terus berjuang membebaskan bumi Palestin dari penjajahan Yahudi dan Kuasa-kuasa Besar Dunia. Dari ceramah dalam program “Malam Selamatkan Palestin” di Masjid Sikamat, Seremban anjuran ISMA NS yang disampaikan oleh wakil Palestin, Naji As-Sarhiy dan badan-badan kebajikan yang pulang dari Gaza baru-baru ini, berikut adalah sebahagian kecil dari kisah-kisah Karamah tersebut yang sampai kepada saya :

1. Mujahideen, walaupun tangkas di medan darat, namun terdedah kepada bahaya serangan dari udara yang dikuasai 100% oleh tentera Israel . Satu ketika datang sekumpulan burung berhampiran dengan mereka. Tiba-tiba burung-burung tersebut terbang secara mengejut seolah-olah ada sesuatu akan berlaku di situ. Melihat keputusan burung-burung tersebut, para Mujahideen juga segera meninggalkan tempat tersebut. Hanya beberapa ketika selepas itu tepat di tempat tersebut dibedil oleh tentera Yahudi.

2. Ketika para Mujahideen bertekad untuk menyerang kawasan tentera Israel, datang kabus meliputi kawasan tersebut, lalu mereka dapat mara sehingga ke tengah-tengah tentera Yahudi sedang musuh tidak dapat melihat mereka. Para mujahideen dapat menembak kesemua musuh dengan mudah.

3. Seorang doktor menceritakan ketika dia membedah seorang mujahid yang dibom oleh Yahudi hingga habis tubuh badannya dimasukki serpihan besi (sharpnel). Mujahid tersebut masih hidup kerana jantungnya tidak ditembusi serpihan besi tersebut kerana serpihan dibahagian dadanya melekat pada kitab Al-Quran yang beliau letakkan di dalam poket bajunya.

4. Beberapa orang tentera Yahudi mengatakan bahawa tentera HAMAS yang mereka lihat memakai pakaian putih, sedangkan para Mujahideen memakai pakaian ala tentera seperti biasa.

5. Seorang wanita mengandung disahkan doktor disetiap pemeriksaan bahawa kandungannya adalah bayi perempuan.. Sebaik suaminya syahid dalam Perang Gaza, pemeriksaan doktor mendapati kandungannya adalah seorang lelaki.

6. Dalam masa 22 hari peperangan, bayi-bayi lelaki yang dilahirkan lebih ramai dari kebiasaan iaitu lebih dari 3000 orang bayi lelaki.Bilangan yang terbunuh ialah seramai lebih 1300 orang (sahaja). Allah
swt menggantikan dalam peperangan tersebut, mujahideen masa depan yang lebih ramai.

Apabila jenazah Hasan Ismail Abu Syanab yang syahid pada hari pertama serangan Yahudi ke atas Gaza, hendak dikebumikan diliang lahad ayahnya, Asy-Syahid Ismail Abu Syanab, yang syahid 5 tahun lalu, mereka dapati jasad Ismail masih dalam keadaan seperti mula-mula dikebumikan 5 tahun
lalu. Kain kafannya masih putih bersih. Sila ke laman Karamah Asy-Syahid Ir. Ismail Abu Syanab di Gaza. Beliau adalah salah seorang pengasas dan pemimpin HAMAS.

“Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda keterangan Kami di ufuk dan dalam diri-diri mereka sendiri sehingga jelas kepada mereka bahawa Dia adalah benar. Tidakkah cukup lagi bahawa Tuhanmu, sesungguhnya Dia menyaksi segala sesuatu. ” (Fussilat:52) .

p/s>>artikel ni pesan utk kiter semua....Allah-Hu-Akbar!!!!!