Posts Tagged ‘keindahan’

Pesanan Seorang Rakan…Iqra’

Sekadar menyampaikan. …… Pesanan terbaik dari seorang rakan….aku dapat dr blog Isuhangat.Net

Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau. Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.
Pertama,
kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.
Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, s urah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.
Ketiga,
surah Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’ . Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.
Pertama,
kekuatan minda Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.
Kedua,
kekuatan hati Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik..
Ketiga,
kuat fizikal Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya .
Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut. Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..
Iqra’…..!
Take a break……. .meditate. ..3 minutes & calm your mind…
Recite 3x : 1. Katakanlah (wahai Muhammad); ” (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; 2. “Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat; 3. ‘Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; 4. “Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya”.
Setelah baca , kongsikan artikel ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda. Wassalam .
Advertisements

Aku Melihat Dunia…

26102008(005)

Tahniah my frenz….Ingat x pasal kwn aku yg baru kawin ‘LYNNDA MARTOPO’…itu nama gelaran yg aku bg jerk…die dh dpt baby….cute little baby chinese mix k…comel tol baby-baby ni kan…hmmm so cute…aku letak jerk la gmbar die yer…

Dhani topo Comel kan…mata ikut mak…baby mmg comel…name die MUHAMMAD DHANI aper ntah ader lagi…hes so cute…geram aku tgok…dilahirkan tanggal 25 Aug 2009 di Hospital Besar, Melaka…nampaknyer dh jd makcik ler aku…

11092009

Suke gambar ni…die nampak comel sgt n mata besar kuyu jerk ikut mata mak…cian die pernah terken flu gara-gara aku cium die …sory sayang yer…cik shiela x sengaja…die suke mencebik…like his mother…suke wat mulut…comel kan…

Hati Dan Raya

Wlaupun bulan pose skang ni…bosan tetap bosan…Sampaikn semalam entah aper sakit aku g jalan sengsorang kat MP g shopping sengsorang but nothing to buy…aku biol sekejap…ronda2 lagi sengsorang lagi…haiiiiiiii xbek mengeluh kan…ader yg ckp pendek umur lak…no luck la…but not me i dun believe all dat thing…
BeWaRe…aku skang dlm keadaan huru hara n i dun noe y i can be like dis…kat maner2 aku g pun xtentu arah aku…last2 semalam yg boleh ceriakan aku just kwn aku o-are….thanx beb…sempat aku kol ko tanyer bz ker x ko teman aku g minum celoteh2 bagai kan…
Tetibe jerk rase cam x sabarnyer nk raya….tahun ni special sgtttt…tu yg xsabar nk raya tu…yg aku huru hara tu semalam ari ni dh ok…chilll kuikuikui!!!!
Bersawang ker ko blog….sori r aku bosan r xd mood r nk updatekan ko…so wait for my very very very veryyy gud mood pastu nnti aku kembali k….
Wahhh…tahun ni baju raya aku cantik….tahun2 yg lalu xrasa sgt nk raya…tahun ni plak melonjak2 perasaan nak raya tu…hehe…aderla….rahsia….k r cau….nnti2 aku ader idea aku update la…klu x menanti la yer…blogku…mmmuuuaaaaaaaahhhh….miz ya….

 

p/s tuk fairuji…ko ni tido lagi ker….ngantuk bebenor ker aper…

p/s tuk kwn aku lynda martopo…ciumkan babe tuk aku topo….rindu ko….

p/s tuk BF gue…biler ler nk berbuka sesame ni…

lirik yg menusuk ke jiwa

NIDJILaskar Pelangi

mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
telah hilang
tanpa lelah sampai engkau
meraihnya
laskar pelangi
takkan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
raih bintang di jiwa
menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…
cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau ini kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita
 p/s>>aku xtau naper aku suker lirik ni...
walhal dulu lagu ni aku xsuke...tp biler dh tgok video clip sekali rase cam psl 
kehidupan yg "sesetengah org fikir" TAK ADIL UNTUK MEREKA!!! 
Aku bersyukur walau hidup hanya sederhana...Aaamiiinnn...(^_^)

Die Tido…

Die tido…aku bosan…xtau nk wat oper…aku hadap comp just tuk menghilangkan kebosanan…ingtkn kebosanan ku boleh ilang x rupenyer…bertambah bosan lagi…aku buntu nk wat aper lg ni…nk wat bodoh xreti wat pandai aku reti…aper aku merepek ni..aku pun xtau…sambil dgr lagu “I Hate This Part Right Here” aku bertambah bosan…mcm perli jerk pun ader gak lagu ni…mmg aku benci biler ni berlaku…klu kat opis dh bosan…kat umah bosan jugak…abis tu kat maner xbosan…dpt mkn Johnny pun sedap ni…tp dh tutup…kepingin la plak…aku nk blah la…aku nk abiskan bace buku…”Peribadi Muslim”…

bye sume….



ari nie xder pesanan yer…

Tempek…

222763771_cf0c58ad49
Hijau…
Aku selalu teringin…
Teringin duduk berehat di bendang…
Bermain ngan pacat tapi aku xboleh…
sebab aku geli…
Tapi aku xpernah berhenti berangan…
Duduk di bawah pondok yg usang…
Melihat ke bendang yg menghijau…
Ada burung berkicau…
Ada  orang-orang…
Ada sekelumit ketenangan kegembiraan keheningan…
Keunikan jauh di dalam yg xdapat aku ungkaikan…
Tapi aku tak mampu untuk menghijau…
Memberikan ape yg mampu sawah berikan…
Menjadi beras memberi kekenyangan…
Aku hanya mampu untuk mencuba…
Memberikan kegembiraan kepada mereka…
Menjadi tempat mereka mengadu…
Meminjamkan bahu kepada mereka…
Aku mampu melakukan itu…
Aku mampu menjadi tempat mereka berharap…
Aku yang mahukannya…
Hijau…
Seronoknya kalau hidupku umpama sawah…
Yang menunggu masa untuk layu…
Setelah memberikan manfaatnya…
Aku teringin sangat nak duduk depan sawah…
Meringankan mataku yg semakin layu…
Meringankan hatiku yg gusar…
Berkelah di bawah pondok usang…
Mampukah aku mendapatkannya…!!!

Sahabatku Kawin…

Remember…ari tu kan aku der post psl member aku kawin so yg ni sambungan la kirenyer coz ri tu gambar x siap lg…hari ni aku update blog aku termasuk sekali ngan gambar-gambar n aper yg berlaku at that day…

*MY BEST FRENZ WEDDING*…cayalah….haha…(^_^)!!!

image

 

Perkataan 4ever tu xnmpk la plak…tp xperkorg mesti tau punyer kn…yg xnmpk tu alamatnyer die anak…hahaha….men2 jerk r…ok aku nk citer serba sikit psl time wedding ni la…1st of all, wahhh huhu…mcm ni time tu peh memang kulam kubat ckit ar…tunggu pak andam sampai lambat setengah jam xclap aku…bygkan la time nikah kul 10 smpinya kul 9 bape ntah luper plak gue…tp yg pasti majlis perkahwinan ni merupakan majlis yang paling ceria yang pernah aku turut serta…aper xnyer, penuh ngan macam2 ragam tu nnti kiter citer kat bwh ok…1 

 0009

 

 cun x…cun kan…yg ckp xcun tu kene ckp cun jugak…aku xnmpk tp Dia nmpak…wakaka…dh siap dh lynn…cantik kwn aku…jgn puji lebih2 terangkat plak kang..oopps dh jd bini org yer kwn2…time ni la yg aku kesal…ader ker pak imam suh aku kuar patutnyer kn ker leh dgr klu nk sain bagai ker ape2 ker…geram btol aku time ni tau…hishhh

19

 Time ni cian pengantin lame gak la tunggu pak andam siapkan pengantin pompuan td…huhu…His name is Danish but i like to call him Aiman walaupun xder kene ngena…dh terbiasa ngan name tu…boleh kater die ni pgkat abg ipar pd gue la coz my best frenz lynn tu tua setahun..ahakss jgn marah ek lynn…aku mmg muda punn… HEHEHE…By d way, mak mertua pun panggil pengantin laki Aiman walau xder kene ngena gak…ader ler kesahnyer korg ni lorat…

20

 Satu penantian time ni xdpt aku bayangkan…aku tanyer lynn aper perasaan die then jawapan die terasa satu tanggungjawab yang menanti yang dtg terus bertimpuh atas bahu yang harus dikendong walau aper jua keadaan pun…pehh mase tu perasaan aku 1 jerk, ko memang betol2 dah sedia lynn…aku doakan…  sayu aku…

21

2

Ini die situasi nikah time tu…berdebar2 lynn tunggu kat belakang aku yg pengapit ni pun berdebar gak inikan die kan…Alhamdullillah…Aiman dpt wat dengan hanya 2 lafaz jerk walaupun die chinese tapi xbermakna die xleh wat…oh lupa nk bgtau…my frenz kawin ngan chinese yer kwn2…tapi xnmpk mcm cine kan aku tau xpyh ckp…wakaka…ayah pengantin yg nikahkan…tengok genggaman tu…

3141

 

 

 

 

 

 

 

Selesai semuanyer sudah…selamat dinikahkan…aminn…57  8

  9

22

 

 

 

 

 

 

 Semuanyer dh selesai…dr penyerahan mas kahwin hingga btal air semayang…batal air semayang pakai rantai…pilihan pihak pengantin kan…time ni syahdunyer aku tengok….

23

24

 

 

 

 

 

  

Sayang yer….aaaa sayanggg sangat kan…hehe…dah2 jom tengok sesi mintak ampun maaf dipinta jom jom…!!!!! kat bawah ni jom…

 Mase ni wahhh very d sad u know…hik hik hik…salam MAK pengantin…  16132

 

 

 

 

 

 

  151

Aduhhh…tangan tu camkan yer tu tangan aku tu…wakakaka  nak interframe jugak aku ni….hehehe…tapi sesi ngan ayah pengantin xder gambar plak ler…ngan abg2 pengantin pun same…tapi sesi ngan adik beradik pompuan ader…LET’S GO!!!>>>171

1st.nilah kakak di tangga paling atas>>

 

 

 

 

25

<<2nd.ni plak kakak ditangga ke2..wah mcm menang anugerah plak…  

 

 

26

 

3rd.Ni kakak beliau yg ke3 atas…bg kakak2 la xtermasuk abg…okess..ader selingan ni purple tu aku yer..wakaka  

 

 

 

27

 

<<4th.ni adik beliau yg bongsu…tok sah duk ader hati nk kenal na…die xlayan nnti kang…  wakakaka….

 

 

Kat bwh ni aku nk selitkan selingan gambar2 bertauliah ckit…kang2 la aku wat entri mase sanding…ni kalau bebanyak kang wat naya jerk bukan men panjang plak langsung xkuar gambar naya jerk…

 284  

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekali dorg posing maut…amikkk…wakaka

Jap2…ader selingan jap…td ngan kakak2 ek…ni ngan mak beliau plak n makcik…    331

Ni kisah orang2 kuat plak…purple(aku ler tu) ngan fadillah…peh tanpa fadillah xtau aper aku nk wat…pengapit x bertauliah ler katerkan…   

 321

 352 

313

 

 

 Ok…skang ni aku tamatkan kisah tentang pernikahan…bersambung ke entri seterusnyer bg kisah untuk bersanding plak ok…huuu lega rasenyer… 

 TO BE CONTINUED…

*waiting….*