Posts Tagged ‘kisah’

Pesanan Seorang Rakan…Iqra’

Sekadar menyampaikan. …… Pesanan terbaik dari seorang rakan….aku dapat dr blog Isuhangat.Net

Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau. Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.
Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.
Pertama,
kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.
Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, s urah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.
Ketiga,
surah Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar ‘untukmu agamamu, untukku agamaku’ . Betul juga, fikir saya.
Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.
Pertama,
kekuatan minda Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.
Kedua,
kekuatan hati Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kalau minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik..
Ketiga,
kuat fizikal Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya .
Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut. Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..
Iqra’…..!
Take a break……. .meditate. ..3 minutes & calm your mind…
Recite 3x : 1. Katakanlah (wahai Muhammad); ” (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; 2. “Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat; 3. ‘Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; 4. “Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya”.
Setelah baca , kongsikan artikel ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda. Wassalam .

TiPu

Aku dh pesan nk tipu aku pun jgn sampai kantoi…klu bgtau aku pun aperlah slhnyer…mungkin aku akn jeles akan marah tp sekurg2nyer marah aku time tu x melarat x jd mcm skang ni x watkn aku rs cam tertipu…tp biler aku tau dr mulut org len inilah padahnyer…aper yg aku xnk jd selama ni dh jd pun…aku dh pesan beribu kali wat lah aper nk wat xpernah aku halang pun jauh sekali nk jd pengongkong…aku bukn mcm perempuan2 lain yg nk tau 24 jam ko kt ner…yg nk tau aper ko nk wat setiap saat detik…aku cume minta jujur ngan aku bgtau aku aper yg aku patut tau before aku slh paham…or before aku fikir KENAPA mesti ko nk rahsiakan dr aku…dan KENAPA jugak mesti ko suruh org len supaya x bgtau aku semata2 nk jaga hati aku…bukan mcm ni carenyer…dh baper lame ngan aku pun masih xtau lagi ker aku ni mcm ner orgnyer…Aku bukan PERENGUS!!! klu ko xnk aku salah paham ko xnk aku fikir lain ko nk jaga hati aku ko patutnyer bgtau aku dulu lagi before aku tau dr org len…oh bukan kawan, adik angkat aper sume ni…aku mungkin belajar x tinggi tp aku tinggi akal fikiran…dan aku juga nk ko tau betapa kecewanyer hati aku biler org yg aku percaya selama ni…bgtau kat org len jgn bgtau aku…ikutkn hati yg  perit yg terguris dgn ‘kebodohan’ aku sendiri sbb terlalu percaya dh lame aku wat aper yg patut aku wat…tp aku xpernah nk fikir tentang ‘pentingkan diri’…aku fikir tentang kawan aku yg xnk perkara jd lebih buruk…aku diam aku ikut rentak ko…tp jgn sampai aku xtahan lagi…aku mintak 1 jerk kn dr dulu aku dh ckp…we need to trust each other to b honest…dats all…aper susah sgt ker…klu bgtau aku masa tu pun aku mungkin merajuk tp rajuk aku yg ko kenal aku pernah ker berlarutan…im not dat type of gurl k…aku jenis yg boleh terima…ckp r time tu…itu pun susah ker…nak suh aku JUJUR ngan ko…aku wat..aper lagi aku xwat…aku layan kerenah ko…mcm2 aper lagi…tp biler sekali ko tipu aku…ko dh wat aku hilang percaya pd ko…inikah petunjuk yg aku mintak?

p/s>>Tabahkan hatiku…kuatkan semangatku…

Keajaiban di peperangan Gaza

Aku terkedu biler bace artikel ni dari blog Isuhangat…Buat pedoman kita…yakinlah sesungguhnya Allah sentiasa bersama mujahid palestin..
jangan terikut-ikut kata2 orang munafik yg mereka berpecah & lain2 fitnah.
yang berpecah adalah manusia2 hipokrit bertopengkan pejuang!!!

Allah-hu-akbar…

Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:

Peristiwa 1

Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan
memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah
yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa 2

Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu???

Peristiwa 3

Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

Peristiwa 4

Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik!
Allahu Akhbar!

Peristiwa 5

Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

Peristiwa 6

Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, “Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?”, lalu baginda menjawab, “Aku mahu berperang di Gaza !!!”.
MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?

Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui.
Allahu Akbar!!!

Perang 22 hari di Gaza akhirnya dimenangi oleh Islam mengalahkan tentera Israel yang lebih ramai, peralatan yang canggih serta bantuan serangan dari udara dan laut. Kini usaha dan tenaga ditumpu kearah membina semula infrastruktur Gaza yang musnah. Dalam masa yang sama penduduk Gaza
bercerita tentang karamah (keramat) yang berlaku sepanjang Jihad tersebut. Ini membangkit lagi keimanan dan semangat mereka untuk terus berjuang membebaskan bumi Palestin dari penjajahan Yahudi dan Kuasa-kuasa Besar Dunia. Dari ceramah dalam program “Malam Selamatkan Palestin” di Masjid Sikamat, Seremban anjuran ISMA NS yang disampaikan oleh wakil Palestin, Naji As-Sarhiy dan badan-badan kebajikan yang pulang dari Gaza baru-baru ini, berikut adalah sebahagian kecil dari kisah-kisah Karamah tersebut yang sampai kepada saya :

1. Mujahideen, walaupun tangkas di medan darat, namun terdedah kepada bahaya serangan dari udara yang dikuasai 100% oleh tentera Israel . Satu ketika datang sekumpulan burung berhampiran dengan mereka. Tiba-tiba burung-burung tersebut terbang secara mengejut seolah-olah ada sesuatu akan berlaku di situ. Melihat keputusan burung-burung tersebut, para Mujahideen juga segera meninggalkan tempat tersebut. Hanya beberapa ketika selepas itu tepat di tempat tersebut dibedil oleh tentera Yahudi.

2. Ketika para Mujahideen bertekad untuk menyerang kawasan tentera Israel, datang kabus meliputi kawasan tersebut, lalu mereka dapat mara sehingga ke tengah-tengah tentera Yahudi sedang musuh tidak dapat melihat mereka. Para mujahideen dapat menembak kesemua musuh dengan mudah.

3. Seorang doktor menceritakan ketika dia membedah seorang mujahid yang dibom oleh Yahudi hingga habis tubuh badannya dimasukki serpihan besi (sharpnel). Mujahid tersebut masih hidup kerana jantungnya tidak ditembusi serpihan besi tersebut kerana serpihan dibahagian dadanya melekat pada kitab Al-Quran yang beliau letakkan di dalam poket bajunya.

4. Beberapa orang tentera Yahudi mengatakan bahawa tentera HAMAS yang mereka lihat memakai pakaian putih, sedangkan para Mujahideen memakai pakaian ala tentera seperti biasa.

5. Seorang wanita mengandung disahkan doktor disetiap pemeriksaan bahawa kandungannya adalah bayi perempuan.. Sebaik suaminya syahid dalam Perang Gaza, pemeriksaan doktor mendapati kandungannya adalah seorang lelaki.

6. Dalam masa 22 hari peperangan, bayi-bayi lelaki yang dilahirkan lebih ramai dari kebiasaan iaitu lebih dari 3000 orang bayi lelaki.Bilangan yang terbunuh ialah seramai lebih 1300 orang (sahaja). Allah
swt menggantikan dalam peperangan tersebut, mujahideen masa depan yang lebih ramai.

Apabila jenazah Hasan Ismail Abu Syanab yang syahid pada hari pertama serangan Yahudi ke atas Gaza, hendak dikebumikan diliang lahad ayahnya, Asy-Syahid Ismail Abu Syanab, yang syahid 5 tahun lalu, mereka dapati jasad Ismail masih dalam keadaan seperti mula-mula dikebumikan 5 tahun
lalu. Kain kafannya masih putih bersih. Sila ke laman Karamah Asy-Syahid Ir. Ismail Abu Syanab di Gaza. Beliau adalah salah seorang pengasas dan pemimpin HAMAS.

“Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda keterangan Kami di ufuk dan dalam diri-diri mereka sendiri sehingga jelas kepada mereka bahawa Dia adalah benar. Tidakkah cukup lagi bahawa Tuhanmu, sesungguhnya Dia menyaksi segala sesuatu. ” (Fussilat:52) .

p/s>>artikel ni pesan utk kiter semua....Allah-Hu-Akbar!!!!!

Dia Anugerah Tuhan

Perkara ni buatkan aku tergerak tuk berkongsi ngan semua…Td aku g tapau, lalu depan sekolah kebetulan plak time budak2 balik sekolah…yg aku hairankan mak bapak sanggup tunggu seberang jalan tuk anak dorg seberang(sekolah rendah)…xpatut betul…klu ank akulah parking jauh pun aku xkisah la aslkan ank aku xseberang jalan sendiri…kemudian, kwn aku cerita tentang sedara die…walaupun benda ni dh lame berlaku tp xsalah rasenyer aku bukakan sebagai pengajaran pd mak bapak yg sygkn anak2 dorg…ingtlah jgn disebabkan terlalu nk kejar masa or watever sanggup biarkan anak seberang sendiri…macam2 boleh berlaku k!!

kisah yg kwn aku ceritakan tu memang menyayat hati…si bapa nak cepat so suruh anak seberang sendiri perhatikan anak die seberang dr dlm kereta jerk…konon selamatla mcm tu…tp, DIA lebih sygkn budak tu…accident kene langgar kat situ juga die hembuskan nafas terakhir…mana tanggungjawab mak ayah, kalau betul nak cepat kenapa sampai sanggup biarkan budak yg baru belajar melintas tu seberang sendiri…biler dh berlaku menangis x berlagu…jangan pandang remeh benda2 mcm ni boleh x!!! sedarlah sikit kita kat dunia ni dipinjamkan dan diberikan tanggungjawab untuk menjaga anak2 jd pikullah tanggungjawab tu…jangan fikir nak cepat jerk, cuba kalau masa perhatikan anak melintas dr dalam kereta dh buang masa baik terus jerk bawak budak tu…lintaskan die xmakan mase samapai 1 jam pun…yg 5 minit tu pun nak berkira ker…

sorilah…aku klu bab2 macam ni memang emosi ckit…aku xsuke sume org pentingkan diri sampai nyawa anak tergadai…depan mata die tengok anak die terpelanting…korg sanggup ker? kalau aku biar lambat g keje xper asalkan aku xkehilangan org yg aku sayang…mungkin setiap yg hidup akan menemui kematian…tp jangan samapai apa yg xpatut berlaku berlaku jugak depan mata…jangan fikir yg anak tu boleh…mungkin die memang pandai melintas tp mungkin masa tu bukan luck die…cuba ayahnyer ada dengan die…kemungkinan xkan terjadi mcm tu……

 

p/s>>sedih dengan sikap sambil lewa macam ni…

 

Buntu

Aku buntu…
apa xkan adakah jalan penyelesaian…
kenapa mesti aku…
apa lagi salahku…
semua org menyanjung…tapi
macam mana aku nak sanjung….
sedangkan apa yg aku alami…adalah satu keperitan…
Berikan…
itu saja yg mampu aku lakukan…
ikut patuh dengar lakukan…
apa lagi yg aku x buat…
semua aku buat…
apa silapku…di mana salahku…
aku baiki…aku perlahankan…aku senyapkan…
aku lalui dengan kegagahan yang aku akan pergi…
pergi untuk mendapatkan secebis pelangi…
pelangi yg xselalu muncul dalam hidupku…
Penantian…
dah lama sangat…sampai x ternanti…
bila baru tiba masa tuk aku…
susah sgt ker nk paham…
aku cuba paham dia…
tapi dia xpernah cuba paham aku…
aku pun nak sanjung dia…
tapi bahagian mana yg perlu aku sanjung…
Aku Buntu…

Die Tido…

Die tido…aku bosan…xtau nk wat oper…aku hadap comp just tuk menghilangkan kebosanan…ingtkn kebosanan ku boleh ilang x rupenyer…bertambah bosan lagi…aku buntu nk wat aper lg ni…nk wat bodoh xreti wat pandai aku reti…aper aku merepek ni..aku pun xtau…sambil dgr lagu “I Hate This Part Right Here” aku bertambah bosan…mcm perli jerk pun ader gak lagu ni…mmg aku benci biler ni berlaku…klu kat opis dh bosan…kat umah bosan jugak…abis tu kat maner xbosan…dpt mkn Johnny pun sedap ni…tp dh tutup…kepingin la plak…aku nk blah la…aku nk abiskan bace buku…”Peribadi Muslim”…

bye sume….



ari nie xder pesanan yer…

Seksi…korang rase..?

1st of all, biar aku tegaskn kat cnie yg aku hanya nk curahkan luahkan berikan idea n ini berdasarkan pengalaman depan mata…aku dpt ilham biler baca blog ET >>> http://globe.thinker.my/seksi-pada-nama-telanjang-yang-nyata

Aper seksi pada mata korg?

-“aku pergi tapau…ader sorg pompuan yg umurnyer lingkungan umur aku jugak 20an la…die amik order, aku pun orderla…then, aku tunggu…dlm hati aku seraya berkata…mcm maner die bleh mcm tu?”
Kat ats tu adalah 1 scene yg aku sendiri alami dgn kwn aku…dlm kepala terfikir jgak bleh tahan menantu makcik ni…sexy!!!!! dgn tshirt lengan pendek nmpak ketiak tp pakai tudung…mcm ner rupa tu…kedai tu plak banyak org2 tua yg berkunjung minum petang…mkn tengahari pgi smpi petang la pendek kata…itulah aku sbg pompuan pun malu n segan…tp len org len peel, aku just nk tegaskn n aku seru kaum hawa kat luar sane…klu kiter bertudung biarlah dr hati niatkn untuk menutup aurat tp bukn untuk berfesyen bagai…aku buknlah org yg perfect n aku juga bukan kaum hawa pujaan kaum adam yg baik serba serbi…aku hanye seorg perempuan bernama Norshahilawati Salleh…aku juga bukn seorg yg memakai tudung k…tp hati n sanubari aku merasa malu biler tgok pd keadaan sekeliling…aku juga bukanlah seorg yg seksi seperti yg ET war2kn tentang seksi kat blog die tu…aku hanya aku…simple cool steady…n aku juga mungkin org yg berhak untuk kmen tentang org len tp aku hanya mencoret aper yg aku rase aku nk sume tau yg seksi xterletak pd ‘body shape’ tp pd diri kiter…pd siapa kiter yg sebenarnyer….nk diikutkan pompuan tu seksi dalam kotak mcm yg aku komen pd ko et!!
 
Itu ker seksi yg lelaki2 selalu war2kn yg selalu terpampang kat mata berangan kat kepala…ternampak2 terbayang2 bagai…aku pernah ingtkan kakak aku…(klu nk pakai tudung biar betol klu takat nk fesyen bagai xpyh pakai…jgn malukan diri sendiri depan org…) aku xtipu keinginan ader dlm diri aku untuk bertudung…aku sdg mendalami dan buku terbaru yg aku baca”peribadi muslim”…aku masih mendalami tentang kecetekan aku dlm agama n aku sdg ke arah tu…
 
Buat pengetahuan korg pembaca di luar sana, aku nk bgtau korg yg seksi sebenarnyer bukan pd bentuk tubuh seorg insan…mungkin die bdn berketul2 barulah lelaki yg seksi, dada berbulu (no way…) itu nmpak mmg seksi tp itu seksi dlm kotk…klu seksi jerk akal xder pun xgune jugak…seksi pada bentuk tubuh seorg wanita…mmg seksi..bak kata ariyako 38-26-32…hebat kn arie…klu bentuk tubuh mcm ni cutting model arie yg ckp, bukn aku…aku bgtau jerk…sume org nk bentuk tubuh mcm ni…tp mcm ner ngan org yg gempal…mereka ni seksi jugak aper? ok close topic bentuk tubuh…
 
Seksi…..pd mata aku seksi seseorg tu terletak pada pengetahuannyer, pd pemikirannyer luar jangkaan kiter…seseorg yg halus dirinyer…seseorg yg sukar dimengertikan sukar diketahui akan diri die yg sebenarnyer…seseorg yg misteri…dats call sexy…itu makna seksi dlm pengertian aku…korg cam ner…?klu die seorg yg lebih ilmunyer dr aku lg aku suke…die seksi biler dipandang sdg memikirkan sesuatu…lebihkah aku membuat bayangan…!!hahaha…
p/s>>seksi itu biler saat sesuatu berada dlm fikiran kamu kamu kamu n kamu…
p/s>>>puas dgn keseksian yg aku dpt…kehkehkeh…
49oz

~BURUNG ITU SEKSI…~